Ratsastushistoriani.


Ratsastushistoriani.

Minun ratsastusharrastukseni alkoi noin yhdeksän vuoden iässä. Kävin ratsatusterapiassa ja lun lopetin terapian, niin siirryin, Siuntioon ja aloin käymään silloin tälloin meidän perheen tuttava perheen luona. Heillä oli neljä aasia. Vilma, Juulia Romeo ja Kassu. Aloitin ratsastuksen Vilmalla pienellä, vaalean harmaalla aasitammalla

Vilma osasi laukata ja ravata, ihan yhtä hyvin kuin hevonen tai poni. Ja vaikka jotkut luulevat, että aasi on jääräpää, joka ei suostu tekemään mitään, niin Vilma oli poikkeus. Se teki juuri niin kuin pyydettiin, eikä koskaan yrittänytkään heittäytyä hankalaksi.

Vilman ja minun välille syntyi tiivis ystävyysside. Sain hakea Vilman aina itse laitumelta ja joskus se tuli perässäni, niin että pidin sen riimusta vain kiinni. Se oli hyvin kiintynyt minuun ja minä siihen.
Kun Vilma kuoli sitten vanhuuteen, niin siirryin sitten hevosen kokoiseen Juuliaan, viehättävään aasirouvaan. Ratsastin Juulialla joitakin vuosia, sitten aloin etsiä äitini kanssa ihan ratsastustallia ja sellainen löytyi, veikkolasta, mutta se ryhmä ei oikein tuntunut omalta, joten jatkoimme etsimistä.

Seuraavksi siirryin Siuntioon, Seijan tallille. Ensi alkuun menin kahdella issikalla, Kolbralla ja Sirkuksella
Ajan myötä kun, taitoni kehittyivät, siirryin isompiin hevosiin. Suomenhevostammaan Peppiin ja entisiin lv ravureihin, Nipsuun Carriin ja Nuppuun
Peppi
Carri
Mikään muu hevonen ei viennyt sydäntäni, kuin Nuppu. Se oli niin seurallinen ja huomion kipeä että rakastuin siihen oikopäättä.

Haaveilin aina että pääsisin Nupun hoitajaksi. Kun mainitsin tästä opettajalle, hän kysyi, että miksi en laita nimeäni hoitajien hoitolistaan. Joten siitä lähtien minä hoidin Nuppua joka keskiviikko. Harjasin sen aina huolellisesti ja oleilin sen luona, tuntini jälkeen, vaikka en olisikaan ratsastanut sillä.
Kerran, ennen tunnin alkua, kun odottelin tallissa opettajaa ja nojasin siinä samalla Nupun boksin oveen ja rapsuttelin sitä harjan tyvestä, niin Nuppu laski päänsä oven ja minun olkani päälle ja sulki silmänsä.
Aluksi säikähdin, mutta annoin sen olla.
Se nautti aivan selvästi, kun raaputin sitä juuri siitä kohtaa.Yhden kerran tipuin, tai oikeastaan liu’uin Nupun selästä, kun istuin naisten satulassa tunnin jälkeen ilman jalustimia. Minä vain livuin alas satulasta, onneksi jaloilleni. Nuppu pysähtyi heti kun huomasi, etten ollut kyydissä ja kääntyi katsomaan minua, kuin sanoakseen, mitä sinä siitä seisot, takaisin satulaan.

Sain myös kokea Nupun kanssa elämäni ensimmäisen pukkilaukan. Olin aina halunnut kokeilla Nupulla laukkaa. Kerran opettajani kysyi haluaisinko kokeilla laukata Nupulla.

Ja vaikka hän varoitti, että se nostaa pukin kautta, mutta se ei lannistanut haluani kokeilla. Ensimmäinen nosto oli silkka vahinko. Minun piti nostaa ravi, mutta puristin ilmeisesti liian lujaa ja Nuppu nosti puhtaasti laukan.
Yllätyin niin että, siirsin sen melkein heti raviin ja käyntiin. Seuraavalla kerralla kun kokeilin uudelleen niin, Nuppu pukitti ja lähti sitten vauhdikkaasti laukkaamaan. Annoin sen mennä kierroksen, ennen kuin siirsin sen ravin kautta käyntiin. Sain kokeilla laukkaa Nupulla vielä monta kertaa sen jälkeen.


Vuoden 2009 tammikuussa minua pyydettiin Special Olympics valmennusrenkaaseen. Ratsastin kerran- kaksi viikossa ja olen osallistunut valmennusleireille Huittisissa, noin seitsemän kertaa vuodessa.
Kilpailuihin osallistun noin kolme kertaa vuodessa tähän asti, vaan nyt taitojen kasvettua tahti on kiihtynyt. Huittisissa oli 19–20.3 valmennusleiri ja 21.3 kisat. Tulin toiseksi saaden ruusukkeen ja pokaalin. Seuraavat kisat olivat Huhtikuussa Järvenpäässä Pikkupihlajan tallilla.
Tayson 25.4
Tigger  8-10.5 -15
Vuonna 2010 1.9 vaihdoin tallia, koska Seijalla ei enää riittänyt opetuskapasiteettia, viemään minua pidemmälle, mitä olin jo päässyt, ja olen yhä kiitollinen Seijalle kaikesta ja käyn siellä niin usein kun mahdollistä katsomassa Seijaa ja muita tuttuja ja hevosia, vaikka lähteminen, varsinkin Nuppun luota, on aina yhtä vaikeaa. Ja melkein joka vuosi, ennen joulua vien Nupulle porkkanan

Kun kuulin äidiltä ensi kerran, että jouduisin vaihtamaan tallia, itkin melkein joka yö, itseni uneen.
Itkin Ikävääni Nuppua kohtaan, koska olin jo oppinut rakastamaan sitä hevosta kuin omaani.

Nykyinen kotitallini on Pikkupihlajan tallilla. Ratsastan 2 x viikossa, usein ruunikko-värisellä poniruuna Paulilla. Olen tippunut ponin selästä useammin kun jaksan laskea, ja se on vahingossa pukittanut 2 kertaam, minun ollessa selässä. Pysyin molemilla kerroilla selässä.

Olen kisannut Paulilla, koulussa ja esteillä. Painostan kouluun emnemmän, esteitä hyppää ihan vain harrastuksena.
19.5 -13 kisoissa.
Viime vuoden syksyllä.

18.9 2014 postissa saapui jotain mikä muutti mun elämän. Nimittäin iso kirjekuori, jossa oli ilmoitus että mut oli valittu Special Olympics joukkueeseen! Mä en voinut uskoa sitä! Kyllä mä asiaasta oli haaveillut, mutta että mä pääsisin oikeesti Losiin? apua!

Siitä päivästä aloitin treenaamaan kolmesti viikossa. Kävin myös kaikilla mahdollisilla leireillä. Ja kun lähdön hetki koitti, olin päättänyt yrittää parhaani, en lähtisi yrittämään muuta, kun onnistunutta ja hyväksyttyä rataa. Mutta mites kävikään...
Kolmesti kultaa! Siis se oli aivan käsittämätöntä! Olin ihan äimänä, kun ensimmäisen radan jälkeen, päävalkku joka oli meidän mukana, ei siis omani tuli ja hihkaisi, että olin jaetulla ykkös-sijalla! En aluksi tajunnut sitä ja seuraava reaktio oli ilohuuto ja sitten tulivatkin kyyneleet... Minä olin aivan sekaisin onneasta. Ja voittoputki vain jatkui läpi kisojen. Sitä tunnetta ei voi sanoin kuvailla.

Ja kun palatiin kotiin, lentokentän, vastaanotto aula oli tupaten täynnä ihmisiä. Onniteluja tuli joka suunnasta, ja kukkasia ja seuraavien viikkojen aikana, minua haastatetiin jos jonkinmoiseen lehteen. mm. Hippos, Hyvä olo, länsiväylä...

Vaikka voitosta onkin jo kauan, muistan yhä sen huumaavan voiton tunteen. Tässä tämä nyt olisi. hieman ehkä sekava, mutta ehkä sen nyt kestää...

104 kommenttia:

 1. Mä oon tippunut Paulilta kaks kertaa ekalla kerralla se pukitti ja putosin lonkalleni niin että en mennyt kahteen päivään kouluun hirveiden kipujen takia, ja toisen kerran niin että käsi murtu. Oon menny sillä kai kolme kertaa. Se yks kerta meni siinä välissä muistaakseni tosi hyvin. En oo sen käden murtamisen jälkeen menny kun Sennalla, kun kuitenkin se Senna ei ihan helposti hätkähdä juuri mistään:) Kerranki kaikki muut sai hirveen hepulin ja senna vaan pukitti paikallaan kaks kertaa eikä lähteny mihinkään. Katotaan, jospa uskaltaisin joskus vielä irtautua Sennasta ja kokeilla taas Paulia... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa ei oo vielä murtunut mitään, mut sillä toisellä tippumis kerralla, mulla venähti reisilihas, enkä noussut satulaan pariin viikoon. Nykyään luotan poniin ihan eri tavalla kuin ennen. :)

   Poista
 2. PS. Tämä blogisi vaikuttaa tosi kivalta!:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. P.s Kiva et tykäät, ei sunkaan blogi hullumalta vaikuta. Vähän enemmän kuvia saisi kyllä olla. -*Paraskin puhuja....^ ^ *

   Poista
 3. Hah, katsoin jo tuosta kirjavan Dooris-hepan kuvasta että näyttääpä tutulta. Sitten selvisikin, että olen hieronut Dooriksen pari kertaa :D Käyn hevoshierontakoulua, ja meidän lähiopetusviikonloput on Pikkupihlajan tallilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiitos kommentistasi ja tervetuloa 19 muun lukijan joukoon. ;-)

   Poista
 4. Moikka, onko tällä Seijan tallilla nettisivuja? Mikä mahtaa olla osoite ja puh. nro?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, Seijan talilla ei ole nettisuvuja. Enkä ikävä kyllä, muista osoitetta enkä puhelinnomeroa. :/

   Poista
 5. Heippa, sun blogi on tosi kiva; tykkään sun positiivisuudesta!8) Sellainen kysymys, että oliko sulla joskus vapaastikopiointisivusto? Sen pitäjän nimi kun oli sama kuin sun, ja talli, jolla käyt muistutti kovasti hänen kuvaamaansa tallia:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiva että blogi miellytää. :) Ööö ei. :) Mutta jollain saattaa kyllä olla, jos se käy samalla tallilla. :)

   Poista
 6. Mun koulun ope omistaa Seijan tallin :D

  VastaaPoista
 7. Ei vitsi mäki oon ratsastanu pikku pihlajas ja katoin et oliks sun jossain banneris kuvia Noorasta? Mäkin olen paulilla sillon mennyt ja Nooralla myös. Moni hevonen on sieltä varmaan lähtenyt kun olin siellä 06-08 (?) Kaikkea hyvää sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi. Kyllä mulla on Norpan kuvia parissakin bannerissa käyttey. Itse aloitin pihilksessä 2010.

   Poista
 8. Moi! Mä katoin Yleltä Sisujengistä sun jakson. Oot kyllä äärettömän sisukas ja elämänmyönteinen ihminen! :) Pidän sulle peukkuja kun isot kisat koittaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsonut juuri saman jakson ja pidän myös peukkuja! :)

   Poista
  2. Kiitos ja anteeksi kun vastaan näin myähässä, olen hieman hajamielinen. Mutta kiitos kuitenkin tsempistä. :)

   Poista
 9. Ratsastitko Pikkupihlajassa koskaan Otto- nimisellä poniruunalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En, koska Otto oli liian vaativa mulle, vielä silloin. :)

   Poista
 10. minä näin sut kun olin hevos/ hoitoleirillä. onnea vaan, kuulin et meni hyvin kisoissa. luin sen jutunkin susta lehdessä.näytit epäiliöille, että oikealla asenteella pystyt vaikka mihin!
  T: Tiina, myös eläinrakas
  ps: minä hoidan laamoja ja olen kisannut niillä jo kaks kertaa, ekalla kerralla olin toisena , ja toisena joku neljäs tai viides.eka kerta oli Pukkilan torilla, toka kerta Elma-messuilla.Ekalla kerralla kisasin Orvokilla, toisella Gisellellä, koska Orvokki oli juuri mammalomalla.

  VastaaPoista
 11. Muakin kiusattiin koulussa.kerran ne jopa hakkas mut! asiasta kerrottiin opettajalle, ja tyypit saivat rangaistuksensa.ei ollut kivaa.silmä oli noin viikon mustana, kun toiset potkivat ja hakkasivat.
  ymmärrän, miltä tuntuu kun ei ole kavereita. sitte kiinnostas onks Pipsa myyty tai kuollut?. Pipsa tuli tallille jotain pari vuotta sitte.T: Tiina, ystäväsi.

  VastaaPoista
 12. Eve jos oot siellä, tiedätkö sä Pipsan? ja Jenny, sä oot mun Idoli! haluaisin olla yhtä lahjakas kuin sinä!
  muistat minut siltä leiriltä.

  VastaaPoista
 13. oot oikee mestari! ihailen sinua! näytit epäiliöille, et sinunlaisesikin voivat päästä pitkälle. ootko jo menny
  Liisillä? minä en ole vielä mennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, kivasta kommentista. 😊☺ Olen mennyt Liisillä pariin kertaan.

   Poista
 14. hevosissa pidän eniten: kaikesta! vähiten: ei ole.
  lempivärini: sähkönsininen.hiusteni väri: vaaleat.silmieni väri: siniharmaat.
  harrastukset: eläinten hoito, shoppailu, piirrustus, yms.
  Liisi olis kiva kokeilla.käykö Liisi sunnuntain tunneilla?!
  pelkää: ötököitä.

  VastaaPoista
 15. sen pikkulaaman nimeksi tuli Vinka.hauska juttu, nyt nimestä kuulee sen sukulaisetkin. V on Evitalta, I on Julialta, N on Jingolta, K on Kantalta, A on Pancholta. siis kaikki sen suvusta.T. Tiina.

  VastaaPoista
 16. Onko sulla joku sairaus?

  VastaaPoista
 17. tässä musta 11 faktaa :
  1.olen oikeasti 31 vuotias mutta näytän nuoremmalta.
  2.olen 157 cm pitkä.
  3. hoidan laamoja ja vähän autankin niiden koulutuksessa.
  4.olen kisannut Orvokin kanssa vuonna 2013 ja Gisellen kanssa vuonna 14.
  5.olen ratsastanut Shirellä!
  6. olen tavannut salkkaritähdet ja vieraillut salkkaristudiolla.
  7.minulla on kaksi marsua, Lulu ja Sohvi.
  8.ihailen Jennyä koska tällä oli rohkeutta esiintyä telkassa.minulla ei olisi.
  9.lempivärini on violetti ja sähkönsininen.
  10.yksi työkaverini ja minä olemme tunteneet toisemme jo vuodesta 1993.
  11.lempilaamani on Orvokki ja sen tytär Kielo. hevosista en tiedä onko varsinaista lempparia.

  VastaaPoista
 18. Seijan tallilla oli ennen nettisivut, nyt ne on ilmeisesti poistettu käytöstä.oli ainakin yli 4 vuotta sitten.kone jäi jumiin niiden kohdalla.liekö tehnyt muillakin ja siksi poistettu ?

  VastaaPoista
 19. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 20. kysyn sulta Jenny :
  1. lempihevosesi , jos Paulia ei lasketa?
  2.miksi?
  3.lempiruoka?
  4.Miten usein käyt tallilla?
  5.lempijuomasi?
  6.mikä on parasta tallilta?
  7.Miksi?
  8.mikä on lempiohjelmasi?
  9.kuka on paras ystäväsi tallilla?
  10.mikä on lempileffasi, jos vain yhden saa sanoa?
  11.onko sinulla omaa lemmikkiä?
  12.jos mikä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Auts, tämä on aika paha... varmaan Anni, koska olen kiusannut ja voittanut 2 kertaa Ja muutaman kerran tullut 2.

   3. Lempiruokia mulla on monta, esim jauhelihapihvit ja perunamuusi.
   4. Olen talilla 3x viikossa.
   5. Mehu/limu/vesi
   6.kun saa ratsastaa ja olla hevosten.
   8. House on hauska.
   9. Ada
   10. Hachiko
   11. On, meillä on 2 koiraa

   Poista
 21. mun kaveri oli avustajana elokuvissa:
  -vähän kunnioitusta
  -Prinsessa
  muakin pyydettiin molempiin avustajaksi mut en halunnut.en uskaltanut.

  VastaaPoista
 22. Hevosetjoilla olen pikkiksessä mennyt:
  Kia
  Noora
  Havanna
  Liisi
  siis nykyisin siellä asuvat
  Ponit& pienhevosetjoilla oon mennyt:
  Pauli
  Anni

  VastaaPoista
 23. kerran liukastuin kun talutin yhtä laamaa (oria) ja se oli muutenkin kova poika vetämään.olenkin taluttanut sitä laamaa vain 2 kertaa.meidän laamajengin nimi on laamatiimi.toki Laamajengi sopisi sekin nimeksi.
  ulkoilutan yleensä naaraita, pikkulaamoja, yhtä oria (en siis tuota vaan se on eri ori) tai yhtä laamaruunaa.viime vuonna kisasin messuilla 7 kuisen laaman kanssa.3 vuotta aemmin olin kisannut onnintorilla sen emän kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hutkon Kielo Kielo laama
   lyla Laila aasi
   Tscha Tiitu aasi
   Laurilan Neea neea lammas
   Mariina Marina nauta
   Hutkon Kaneli Kaneli laama
   Maya Maija aasi
   Daysie Daisi aasi
   Laurilan Noisette Noisette lammas
   Ronin Murmeli murmeli nauta
   laitoin mun 10 lempihoidettavaa.

   Poista
 24. näin kuvailen hevosia joilla oon mennyt:
  HevoseT:
  Havanna: tuttu jo virosta.oikea kaunotar.
  Noora: erikoisen värinen.tosi kiltti kuitenkin.
  Kia: iso mutta kiltti. tosi lempeä.
  Doris: hauskan värinen.myyty.asuu nykyään haarajoella.
  Liisi: ihana suokki. tosi kiltti vaik on nuori.
  Karo: mukava suokki.Veikon emä.myyty.
  ponit& pienhevoset:
  Pauli: iso poni.onneksi kiltti ja rauhallinen.
  Fanja: myyty.asu joskus tallilla.tosi kaunis.Anni: tosi kiltti.oikea unelma.

  VastaaPoista
 25. oon katsonut sun videoitas! ne on upeita! välillä itketti kun katoin sitä muistovideota.

  VastaaPoista
 26. ja tässä musta lisää faktoja:
  -pidän suklaajäätelöstä.
  -käyn hoitamassa laamoja ja kisaankin niillä.
  -Olin vuonna 2001 villivarsassa kuin voitin kirjoituskilvan ja pääsin Uman luo!
  -lempivärini on sähkönsininen.

  VastaaPoista
 27. pidän sun videoista! ne on hienoja! varsinkin kun niissä on upea musiikki.vaikka pidän aina eläinvideoista.

  VastaaPoista
 28. muistan ekan leirin pikkiksessä.vuosi oli 2002. silloin ratsastin Unskilla.se oli ihana.Unski myytiin myöhemmin. Kauhu oli toinen.joku tallilta osti Kauhun.se oli aika pieni suokki. Kauhu on jo kuollut.sitten oli Domino.sillä oli kesäisin ihottumaa.Domino oli ihana.myös Jane olisilloin.menin kerran Janella.se oli pieni suokki.sitten Jane lähti.myös Tintti niminen hevonen on ollut jolla oon mennyt.järssissä ne laitto mut Tompalle vaik se oli mun mielestä turhan pieni.Tomppa oli poni.Tintti sopii mulle paremmin.molemmilla talleilla siis oon käynyt.sitten ne myivät Tintin.

  VastaaPoista
 29. ja sitten oli ihana suokki Karo.sä et tuntenut sitä. Mari oli kaunis poni.harmi et se lähti jonnekkin.

  VastaaPoista
 30. inhoon sitä kun poni myydään kun ratsastaja tulee isoksi:Stella oli siis Russi. se oli joskus paljon ennen Lumia.kun aloitin pikkiksessä oli myös russi nimeltä Ocra.

  VastaaPoista
 31. nyt Karon poika on tallilla. harmi et se tamma ei saanut muita varsoja.olisin toivonu veikolle siskoo tai veljee.

  VastaaPoista
 32. mut Stella oli ihana.kaunis nimi.eikä se luiminu kuten lumi.

  VastaaPoista
 33. ja Karo on kuollu.Veikon emä. mä tiedän muuten yhen Marin sukulaisen.se ainakin asu Sassi talussa.

  VastaaPoista
 34. mut Stella oli siis tallilla vaan lyhyen aikaa.vähän saman näköinen poni oli sitä ennenkin tallilla ja sen nimi oli Ocra.

  VastaaPoista
 35. Ihania videoita! tee lisää! minä oon joskus monta vuotta sitten hoitanut Tabitaa.silloin en hoitanut vielä laamoja.muistan myös kiukkuisen Maccin.Lilli oli söpö pikkuponi mut arka.se oli ihana.
  ja sitte oli joskus ennen suo Topi niminen eestinhevonen.Nette on kyllä
  ihan oma lukunsa.

  VastaaPoista
 36. yks kysely sulle:
  1.millasta oli sisujengissä?
  2.tykkäsitkö?
  3.millainen on hyvä ystävä?
  4.eikö niin että toiseen täytyy voida luottaa?
  5.onko oikein että töissä varastellaan toisilta?
  6.milloin aiot taas kisata?
  7.jännittikö kun viimeksi kisasit?
  8.oletko käynyt virossa?
  9.jos niin missä siellä?
  10.mikä on parasta suomessa?
  11.minkä asian muuttaisit paremmaksi?
  12.uskotko että huominen voi olla tätä päivää parempi jos toimimme oikein?
  13. onko tämä epäonnenluku vai onko se vain taikauskoa?
  14.jos kaverisi saisi sairauskohtauksen miten toimisit?
  15.Uskotko kun sanotaan että kahta samanlaista sormenjälkeä tai lumihiutaletta ei ole?
  16.oliko kysely helppo, kohtalainen vai vaikea?

  VastaaPoista
 37. näillä hevosilla oon menny pikkiksessä:
  Kia: iso hevonen ja kiltti.
  Haffe: tosi ihana.
  Liisi: mukava suokki.
  Doris: tosi kiva.
  Domino: ihana suomenheppa.
  Pauli: kiva iso poni.
  Senna: mukava suokki.
  Noora: erikoisen värinen.
  Halla: tosi kaunis.
  Vesku: mukava hevonen.
  Karo: veikon äiti ja tosi kiltti.
  Havanna: tuttu jo Sassi talusta virosta!
  Unski: Ihana iso suokki.
  Eki: Sillä menin monta kertaa.
  Sandy: laiska poni.
  Pihla: suloinen suokki.
  sitten oli Riina ,Ässä Kauhu, Jane, ja Fanja.

  VastaaPoista
 38. en tiennyt et Vape on myyty.miks se on myyty?!

  VastaaPoista
 39. mun yks lempparihepo on muuten Kia.vaik se on iso.

  VastaaPoista
 40. tiedätkö kuka osti Vapen?! ei ole pakko.aattelin että saattaisit.

  VastaaPoista
 41. hevoset joilla oon menny pikkiksessä:
  Lakija Kia
  Cheyenne Doris
  Taksliisi Liisi
  Halla
  Veskori Vesku
  Paul Pauli
  Karonkka Karo
  Ellinora Noora
  Savariina Riina
  Fanja
  Hafrinna Haffe
  Havanna
  Unon Unski Unski
  Thunder Bay Sandy
  Ponnen Piirto Pimu
  Erä Halla Eki
  Kauhukahva Kauhu
  Barus Tintti
  Vaprik Vape
  Domino Domino

  VastaaPoista
 42. nämä on jo lähteneet tai kuolleet:
  Halla (Kuollut) Kauhukahva Kauhu (kuollut)Fanja (lähtenyt)
  Savariina Riina (Lähtenyt)Cheyenne Doris (Lähtenyt)
  Veskori Vesku (kuollut)Domino (lähtenyt)Peppi (lähtenyt)
  Karonkka Karo (lähtenyt)Vaprik Vape (lähtenyt)

  VastaaPoista
 43. menin siis 3 kertaa Vapella ja se oli niin ihana! mut se on jo ansainnu eläkepäivänsä.

  VastaaPoista
 44. Tammikuun hevosrotu: jyllanninhevonen
  yleisimmät värit: rautias, ruunikko.
  käyttö: työhevonen.
  Alkuperäismaa: tanska.Koko:n.155-168 cm.
  koffin hevosista Kalle, Pintti, Styrkka, Fyrkka ja Birra oli ainakin tätä rotua.

  VastaaPoista
 45. Helmikuun hevosrotu: ylämaanponi.
  väri: kaikki paitsi kirjavat.
  käyttö: ratsu ja työponi.säkä: n.140 cm.kotimaa: skotlanti.
  suomessa harvinainen.jos edes sen rotuisia on.

  VastaaPoista
 46. elokuun hevosrotu: risteytyshevonen
  värit: kaikki mutta Albinot harvinaisuus.
  säkä: 150-169 cm.voi olla isompi tai pienempikin.
  kotimaa: saksa.käyttö: ratsu.

  VastaaPoista
 47. syyskuun hevosrotu: minisshetlanninponi.
  väri: ruunikko, rautias, liinakko, musta, kirjava, hallakko.
  kotimaa: britannia.käyttö: ratsu, lemmikki.säkä: alle 100 cm.
  Chali, Bahia, Pinto, Bacha, Luba, Micra, kaikki ne muistuttavat minishettiksiä.vaikka on falabelloja! nämä rodut sekoitetaan usein toisiinsa.

  VastaaPoista
 48. lokakuun hevosrotu: dartmoorinponi.
  väri: tavallisesti ruunikko.säkä: n.122 cm molemmin puolin.
  kotimaa: britannia.Käyttö: ratsu, kaivosponi.
  Dartmoorinponi on suomessa harvinaisuus mutta niitä on joitakin.

  VastaaPoista
 49. marraskuun hevosrotu: Quarterhevonen
  värit: rautias, Voikko,kimo, ruunikko, päistärikkö,liinakko, musta.
  alkuperämaa: Usa.käyttö: karjanpaimennus, western,poliisihevonen.
  säkä: 155-160 cm.
  tunnettuja rodun hevosia suomessa on ainakin Nana ja sen isä, Jac.Jac
  oli /on kuuluisampia rodun edustajia suomessa.Jacilla on maassa monta jälkeläistä.se on siis huippusuosittu siitosori.Jac on upea hevonen.

  VastaaPoista
 50. Joulukuun hevosrotu: Suomenratsuponi.
  säkä: 130-147 cm.
  värit: rautias, voikko, kimo, ruunikko, päistärikkö, liinakko, musta,
  Hallakko, hiirakko,kirjava.
  kotimaa: suomi.käyttö: opetusponi, kilparatsu, näyttelyt,terapiaratsu.
  Seljanka ja Dragon ovat tunnetuimmat tämän rodun edustajat.Dragon on vielä nuori. Dragon on niittänyt mainetta jo ulkomaillakin. se on upea.Dragon on oppivainen.monien rodun edustajien suvusta löytyy arabi-ori Falco.

  VastaaPoista
 51. koira on miehen paras ystävä, hevonen naisen sanoo brittien sanonta.
  riippuu ihmisestä= mulla se on laama! lehmät on täysin alaarvostettuja.lypsykarjasta ja lihakarjasta tietoja on, mutta vetohärän tai ratsulehmän koulutuksesta tietoja on harmillisen vähän.jo siinä näkee että lehmiä ja nautoja yleensä pidetään vain tuotantoeläiminä.

  VastaaPoista
 52. näilläkin eläimillä voi (maailmalla) ratsastaa:
  -laama.
  -kameli.
  -hevosmuuli.
  -aasi.
  -lehmä.
  -vuohi.
  -lammas.
  -ponimuuli.
  -alpakka.
  -Poro.
  -seepraasi.
  -Jakki.
  -intiannorsu.
  -hirvi.
  -seepra.
  -afrikannorsu.
  -strutsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. laamatilalle syntyneet pikkulaamat tänä vuonna:
   hutkon Kaarna Kaarna synt.2018 kuollut 2018.Kaunis musta pikkuori.
   I. Kim E. Juhanmäen Orvokki
   Hutkon Manteli Manteli
   I. Kim E. Metsälammen Giselle
   synt.2018. terve ja reipäs pikkuori.onneksi sentään toinen jäi eloon ettei molempia menetetty.

   Poista
 53. aatteles jos noita kaikkii näkis r-koulussa! paitsi norsut ehkä jättäsin pois.

  VastaaPoista
 54. mua ihmetyttää miks Koff ei käytä suokkeja.johtuuko siitä että se on alkujaan tanskasta? jos se olis alkujaan suomesta silloin se varmaan käyttäis.eihän tanskalainen virma voi käyttää suokkeja.

  VastaaPoista
 55. millä eri rotuisilla hepoilla oot menny?

  VastaaPoista
 56. minä oon menny monella eri rodulla.en laskenu kuinka monella.

  VastaaPoista
 57. kysely:
  1.monta yksityistä on pikkiksessä?
  2.mikä niistä on tuorein?
  3.oletko ikinä ratsastanut ulkomailla jos kisoja ei lasketa?
  4.mikä on lempiammattisi?
  5.oletko koskaan mennyt issikalla?
  6.mikä on paras kappale jonka olet kuullut?
  7.miksi juuri se?
  8.oletko ikinä haaveillut asuvasi ulkomailla?
  9.mikä on ystävissäsi parasta?
  10.oletko ikinä ollut koiranäyttelyssä?
  11.mitä sinulle juuri nyt kuuluu ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Monta yksityistä on pikkiksessä? 5
   2. mikä niistä on tuorein? Oskun-niminen poni
   3. Oletko ikinä ratsastanut ulkomailla jos kisoja ei lasketa? En ole.
   4. Mikä on lempiammattisi? Varmaan kirjoittaja tai hevosen /eläintenhoitaja
   5. Oletko koskaan mennyt issikalla? Olen.
   6. Mikä on paras kappale jonka olet kuullut?
   7. Miksi juuri se?
   8. Oletko ikinä haaveillut asuvasi ulkomailla?
   9. Mikä on ystävissäsi parasta? Heidän kanssaan saa aina nauraa ja tulee hyvälle tuulelle. ❤
   10. Oletko ikinä ollut koiranäyttelyssä? Olen.
   11. Mitä sinulle juuri nyt kuuluu? Ihan hyvää kuuluu, jos ei oteta lukuun, sitä että astaman takia sain tämän viikon sairaslomaa tallillta. 😕😑

   Poista
 58. eilen minä menin sun lempiponillas.se meni hyvin.voin joskus kertoa oman historiani ratsastajana mut myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että poni oli asiallinen. Juu kerro ihmeessä.

   Poista
 59. no se löytyy kaviolliset sivulta.mene sinne katsomaan.

  VastaaPoista
 60. elikkä laitoin sen sinne eilen.

  VastaaPoista
 61. joskus tallilla oli Upas niminen hepo.ja Topi kanssa.
  Lola ei ole unohtunut. Vaavista puhumattakaan.ne oli ennen sinua.Aina
  tai joku semmoinen oli oma kasvatti.en ole varma nimestä.
  Wallua et voi tietää kun se oli jo ennen sinua.ja täällä on ollut issikka nimeltä Floki.mut ei ollut sun aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok kiva. Topilla olen ratsastanutkin useita kertoja, Tykkäsin kovasti Topin laukasta. P.s blogin etusivu sivulla on kysymyspostaus. Käyppä kyselemässä.

   Poista
 62. me olimme lähderannan tallilla.ratsastin Ellu nimisellä hevosella.sitten mentiin ruokkimaan alpakoita.ruokin Kismet nimistä alpakkaa.paistoimme ruokana makkaroita.sitten rapsuttelin Tuisku nimistä koiraa.sen jälkeen ruokimme kaneja.yksi niistä oli vähän kuin entinen hoitokanini Ilmari.mutta siitä kanista kerron toiste jos kerron.sitten siellä oli kissa nimeltä Pöhkö.

  VastaaPoista
 63. olimme siis lähdenrannan tallilla.sain ratsastaa Ellu nimisellä hevosella.sitten ruokin Kismet nimistä alpakkaa.kanien nimiä en muista.koiran nimi oli Tuisku.yks kaneista oli kuin entinen hoitokanini Ilmari.

  VastaaPoista
 64. oletteko kukaan ollut lähderannan tallilla? siellä oli ihana Ellu niminen hevonen.ja alpakoita.yhden nimi oli Kismet.sekä koira Tuisku.
  me myös söimme siellä.yks kani oli vähän kuin Ilmari.siis mun entinen hoitokani.kissan nimi oli Pöhkö.

  VastaaPoista
 65. mun eka hoitsu Pete oli melko kuuma.mut kerroin jo siitä.se oli ihana.

  VastaaPoista
 66. tässä on 11 haastetta:
  1.ratsasta neljällä eri ratsueläinlajilla.
  2.ui järvessä.
  3.pidä pyjamabileet.
  4.pidä oma leiri.
  5.käy kaverillasi yötä.
  6.pidä naamiaisratsastus.
  7.mene diskoihin.
  8.leivo kaverin kanssa.
  9.syö hienossa ravintolassa.
  10.katso lempileffaasi.
  11.mene shoppailemaan.

  VastaaPoista
 67. minä haluaisin joskus taas mennä Havannalla kun en ole aikoihin mennyt.

  VastaaPoista
 68. ja Kiizalla en ole ikinä mennyt.haluaisin mennä.

  VastaaPoista
 69. Ulkoilutin viime viikon maanantaina Tomppaa, kaverini tosi isoa koiraa. onneksi se on maailman kiltein.koko voi tosin pelottaa.

  VastaaPoista
 70. viime torstaina oli vierailulla mopojengi ja sen kovin jäsen oli Otto niminen koira.huvittavaa että pienin jäsen oli myös innokkain.sillä oli oma kypäräkin.

  VastaaPoista
 71. minkä nimen antaisit suokille: anna Kuu. entä nöffille: elsa star.
  tai shettikselle: tundra girl tai My Popcorn.entä russille: Jaden muisto.
  minkä nimen antaisit lipizzalle: Jicibu fay.tai konikille: Hyperion up.
  entä hannoverille: linn staar tai jill me.entä zemaitukalle: tuft xanadu.
  entä minkä nimen antaisin dölehevoselle:Popcorn sov. falabellalle: julieta waan.

  VastaaPoista
 72. eilen olin taas hoitamassa laamoja.minä ulkoilutin Vinkaa. lopetan täällä palstalla olemisen.kiitos kun olet jaksanut lukea.olet muuten hyvä ratsastaja.
  yks syy miks lopetan tällä palstalla on se kun laamat menee hevosten edelle.

  VastaaPoista
 73. olen täällä vain vierailevana tähtenä ja vain tänään. menin eilen Varsalla.oli toiseksiviimeinen ratsastustuntini.sen lempinimi tulee siitä kun se on vähän varsamainen.

  VastaaPoista
 74. Lempihevosrodut:
  Suomenhevonen
  Reininhevonen
  Connemaraponi
  Fellponi
  Dölehevonen
  Pohjoisruotsinhevonen
  kalliovuortenhevonen
  saksanratsuponi
  amerikanshetlanninponi
  itäpreussinhevonen
  lusitanianhevonen
  Andalusianhevonen
  Hokkaidoponi
  Jakutianponi
  Risteytyshevonen

  VastaaPoista
 75. olin laskiaisena anttilan koululla.Lyyti oli söpö .Lyyti on siis koira.ja niin oli Goki.Goki on kanssa koira.söimme makkaroita.Goki olis kanssa halunnu.

  VastaaPoista
 76. olimme siis laskiaisena anttilan koululla.Roki oli ihana.Roki oli siis koira.myös Alma oli koira.Alma oli tosi kiltti.söimme siellä makkaroita.Alma halusi myös tietysti.Stara leikki sen kanssa.Stara oli kanssa yks koira.

  VastaaPoista
 77. Kia: ihana ratsastaa vaikka on iso.
  Pimu: ihana.kaunis suokki joka on myyty.
  Karo: veikon emä.myyty pois.
  Sandy: laiska poni.
  Riina: ihana vanha suokki.
  Noora: kiva pieni hevonen.
  Loiste: varsan emä.on hevosten taivaassa.
  Kauhu: kuollut.oli vikat vuodet yksityisenä.
  Eki: Ihana suokki joka on nyt myyty pois.
  Senna: yksi tallin luottoratsuista.
  Haffe: Hallan sisko. näytti samalta mutta oli tätä pienenpi.
  tulivat samaan aikaan tallille .siinä mun jotku lempihevoset vuosien varsilta!

  VastaaPoista