tiistai 19. toukokuuta 2015

Mikä on Special Olympics?


Päätin kirjoitaa teille nyt tästä aiheesta, koska moni varmaan on tästä kysynyt. :) Toivottavasti tämän vastaa kysymyksiinne. ;)


Special Olympics on järjestö, jonka perusti John F. Kennedyn sisko Eunice Kennedy Shiver vuonna 1968.
Järjeston toiminta on laajentunut yli 180 eri maahan, eri puolille maailmaa. Toiminnan piireissä liikkuu yli neljämiljoonaa Kehytysvaimmaista ureilajaa, harrastaen, valmentautuen ja kilpaillen yli 30 eri lajissa.

Special Olympics idea on järjestää ympärivuotista ureilutoimitaa- ja kilpailuja yleisesti tunnetuissa ureheilulajeissa lapsille ja aikuisille, joilla on kehitysvamma. Näin he saavat mahdollisuuden jatkuvaan harjoitteluun ja fyysiseen kehitykseen sekä urheilun ilonjakamiseen perheen, ystävien ja yhteisön kanssa.


Keille Special Olympics-kisat on tarkoitettu?

Special Olympics on tarkoitettu henkilöiulle joilla on kehitysvamma. Special Olympicsin kanssainvälisten sääntöjen mukaan, jokainen 8 vuotta täyttänyt kehitysvammainen voi osallistua Special Olympics-kisoihin. Urheilijan suorituskyky tai liikuntarajoite eivät ole esteitä, sille että hän osalistuu Special Olympics-kisoihin.

Osallistuakseen Special Olympics -kisoihin urheilijalla ei tarvitse olla mitään virallista diagnoosia. 

Special Olympicsin artiklan 2 mukaan henkilöt joilla on kehitysvamma, kognitiivinen viive tai kehitysvammalle läheinen kehitys- tai oppimishäiriö voivat osallistua Special Olympics -toimintaan.


Ne henkilöt, joiden toiminnallinen rajoite perustuu ainoastaan liikuntavammaan, käytös- tai tunne-elämän häiriöön tai määriteltyyn oppimishäiriöön, eivät kuulu Special Olympics -kisojen piiriin.

Historiaa.

Vuonna 1968 Chicagossa, järjestetiin ensimmäiset Special Olympics-kisat, Chicago Special Olympics. Kisoihin osallistui 1 000 urheijilaa 26 yhdysvaltion osavaltiosta ja Kanadasta. Kilpailulajeina olivat yleisurheilu, floor hockey ja uinti.

Ensimmäiset talvimaailman Special Olympics-kisat järjestetiin vuonna 1977  Colorandon Steamboat SpringsisssäSpecial Olympics-vala.

Eunice Kennedy Shiver halusi ensimmäisiin, Special Olympics kesämaailman kisoihin urheilijoille valan, joka piti osoitaa urheilijan yrittämisen iloa ja vaikka ei aina onnistuisikaan yrittäesään, niin kellekään ei tarvitsisi jäädä epäonnistumisen tunnetta. 

Kennedy Shiver avasi kisat näillä sanoilla: Antiikin Roomassa galdiaatoreiden huulia olivat nämä sanat heidä menessä taisteluareenalle, "Anna minun voitaa. Mutta jos en voita, anna minun olla rohkea yrittäessäni." Tänään te kaikki nuoret urheilijat olette areenalla. Moni teistä voitaa, mutta voittoa tärkeämpi on se että te olette rohkeita ja teidän vanhemppanne ja maanne saavat kunniaa. Special Olympisc- kilpailut alkakoon. Kiitos. 


Siinä oli paljon infioa. Olisin voinut toki kirjoitaa enemmänkin mutta uskoisin että tässä on tarpeeksi. :) 

3 kommenttia:

 1. Niin special olympics kisat ovat juri tuota kaikkea itse olen ollut kerren ratsastajana kesämaailman kisoissa ja kaksi kertaa uimarina lisäksi vastaavissa europan kisoissa ja lukisissa pienemmissä kisoissa.
  Sitä on vaikea selitää milaiset kisat todelisuudessa on se täytyy kokea.
  Voiko tehdä postauksen mitä olit mieltä siitä kun kuulit että pääset kisoihin ja siten sen mielipiteen kun oot ollut siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kommentistasi. Voin tehdä, jossain vaiheessa. :)

   Poista
 2. Kiva postaus, hyvin kirjoitettu. Sain ainakin itse tietää vähän lisää aiheesta! :) Tykkään muuten ulkoasustasi, ihanan keväinen ja pirteä! (Omaani en ole ehtinyt päivitellä yhtään kesäisemmäksi...)
  http://annasiipienkuljettaa.blogspot.fi

  ps. oon tainnut aiemminkin eksyä blogiisi :D

  VastaaPoista